Dollar stabiel ondanks Trumps tariefoffensief

Analyse van Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer bij Ebury

De nieuwste golf van Trumpiaanse chaos – met dreigende invoerheffingen per 1 augustus – wordt door markten vooral gezien als onderhandelingstactiek. G10-valuta bewegen binnen smalle marges, en opvallend genoeg lijkt het tarievennieuws de dollar eerder te steunen dan te schaden.

Alleen de Amerikaanse obligatiemarkt blijft nerveus door zorgen over structurele tekorten. Deze veerkracht wordt deze week getest, met focus op handelsbesprekingen, inflatiecijfers uit de VS (dinsdag) en een drukke macro-agenda in het VK (woensdag en donderdag). Een extra punt van aandacht blijft de politieke druk op de Fed om sneller te versoepelen dan zij zelf beoogt.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Net als vorige week bevat deze week weinig marktbewegende data, wel zullen verschillende ECB-bestuurders toespraken houden. Nu de ECB-rente op 2% staat, ziet de markt ruimte voor hooguit één extra renteverlaging, en ook dat niet op korte termijn. Het Europese monetaire beleid bevindt zich in een afwachtende fase, waardoor de euro voorlopig vooral zal worden gedreven door ontwikkelingen elders. Met name de prestaties van de Amerikaanse economie en nieuws over het conflict tussen Trump en Fed-voorzitter Powell.

Pond

De daling van het aantal werknemers op de loonlijst in mei wierp vorige maand een schaduw over het pond sterling en Britse assets in het algemeen. Dit wijst erop dat werkgevers slecht reageren op de laatste verhoging van loonbelastingen. Daarom zijn de werkgelegenheidscijfers voor mei/juni op donderdag cruciaal, mogelijk zelfs belangrijker dan de inflatie-data van woensdag die naar verwachting weinig verandering zullen tonen. Tegen donderdagmiddag zouden wij (en de Bank of England) een duidelijker beeld moeten hebben van de zwakte in de Britse economische data, hoewel het teleurstellende maandelijkse BBP-cijfer van vorige week geen positief voorteken is.

Dollar

De markten lijken vooralsnog de kant van voorzitter Powell te kiezen in diens conflict met de Trump-administratie, en hebben een renteverlaging tijdens de Fed-vergadering van juli vrijwel uitgesloten. We kijken uit naar de inflatie-data van juni op dinsdag om de Fed’s koers te bevestigen. De doorwerking van invoerheffingen in de inflatie is tot nu toe zeer beperkt geweest, maar dit kan naar onze verwachting niet eeuwig duren. Importeurs zullen uiteindelijk door hun voorraden heen raken die eerder dit jaar werden opgebouwd vóór de invoering van tarieven, en prijzen zouden omhoog moeten bewegen, vooral gezien de sterke groei in consumentenbestedingen. Ondertussen heeft de dollar een katalysator nodig om door te breken naar lagere niveaus, en een solide inflatiecijfer zal dat waarschijnlijk niet bieden.