De ervaring leert Fisher Investments België dat aandelen die een hoog dividend uitkeren, vaak voorkomen in publicaties, waar ze dikwijls aangeprezen worden als superieur ten opzichte van gewone aandelen, vooral voor beleggers die geld uit hun portefeuille willen opnemen. Maar volgens ons gaan deze overwegingen voorbij aan een belangrijk risico. Hoewel we niets tegen dividendaandelen hebben, toont ons onderzoek aan dat beleggers die hun portefeuille beperken tot bedrijven die hoge dividenden uitkeren, met diversificatieproblemen te maken kunnen krijgen.
Dividenden zijn één manier waarop bedrijven hun liquiditeiten kunnen inzetten – door een deel ervan direct uit te keren aan aandeelhouders. De meeste bedrijven die dividend uitkeren doen dit op kwartaalbasis, blijkt uit ons onderzoek, hoewel sommige bedrijven maandelijks of zelfs halfjaarlijks uitkeren. Dividenden zijn echter geen extra betalingen. Ze komen rechtstreeks uit de waarde van het bedrijf, d.w.z. als aandeelhouders een dividend uitgekeerd krijgen in contanten, wordt het uitgekeerde bedrag afgetrokken van de koers van het aandeel. Met andere woorden, dividenden zijn het rendement van een belegging, geen rendement op een belegging. Fisher Investments België is van mening dat dividenden in dit opzicht afwijken van de rente van een obligatie.
Er is ook geen garantie dat een bedrijf altijd dividend zal blijven uitkeren. Zelfs als een bedrijf jarenlang regelmatig dividend heeft uitgekeerd, kan dat op elk moment worden verlaagd of stopgezet. Een bedrijf kan bijvoorbeeld het dividend verlagen om geld te herinvesteren in een langetermijnproject of om meer geld achter de hand te hebben om door een moeilijke economische periode heen te komen.
Aandelen met een hoog dividend zijn doorgaans ook oververtegenwoordigd in bepaalde sectoren van de markt. De ervaring van Fisher Investments België met marktanalyses laat zien dat deze bedrijven meestal cyclische inkomsten (die stijgen en dalen met de economische cyclus), hogere schulden en lagere waarderingen (bijv. koers-winstverhouding) hebben. Dit betekent dat ze meestal vertrouwen op een stijgende conjunctuur om te groeien, zonder kapitaal te herinvesteren, en dat ze een kapitaalstructuur hebben met weinig geld in kas en veel schulden.
Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven met deze eigenschappen vaak oververtegenwoordigd zijn in sectoren die gericht zijn op waarde, zoals vastgoed, nutsbedrijven, energie, consumentengoederen en financiële instellingeni. Figuur 1, waarin de sectoren van de MSCI World Index zijn gerangschikt op basis van dividendrendement, toont dit aan.
Bron: FactSet, 17-03-2025.
In de praktijk kan de voorkeur voor een sector op basis van dividendrendement resulteren in een portefeuille die geconcentreerd is in relatief kleine delen van de totale wereldwijde markt. De energiesector heeft bijvoorbeeld het hoogste dividendrendement, maar maakt slechts 3,9% uit van de marktkapitalisatie van de MSCI Worldii. De sector informatietechnologie biedt het laagste dividendrendement, maar is wel veruit de grootste sector volgens marktkapitalisatie (24,3%)iii. Door u te veel te richten op dividendaandelen mist u als belegger mogelijk kansen in een groot deel van de wereldwijde aandelenmarkt.
U zou ter ondersteuning een benchmark kunnen gebruiken – een index of combinatie van indexen die als blauwdruk dient bij het samenstellen van een portefeuille – zoals de MSCI World High Dividend Index. Deze wereldwijde index richt zich op aandelen met hogere dividendinkomsten en hogere kwaliteitskenmerken dan het gemiddelde dividenduitkerende aandeeliv. Toch moet nog steeds rekening worden gehouden met een vertekening t.o.v. de totale wereldmarkt. De grootste sectorwegingen van de index omvatten klassieke waardegeoriënteerde sectoren zoals consumentengoederen (18,4%) en financiële instellingen (13,6%). De index heeft intussen een minimale blootstelling aan groeigerichte sectoren zoals informatietechnologie (5,9%) en communicatiediensten (4,2%)vi. Hetzelfde geldt voor de land/regio-wegingen van de portefeuille, aangezien de MSCI World High Dividend Index minder is blootgesteld aan de VS en veel meer aan Europa en het VKvii.
Beleggers die hoge dividenden najagen, kunnen volgens ons dus onverwachte risico's tegenkomen. Ten eerste vermindert het hun beleggingskansen, of hun vermogen om rendement te behalen in verschillende marktsegmenten. Te veel aandacht voor dividend kan ertoe leiden dat sectoren en regio's over het hoofd worden gezien die rendementen kunnen opleveren waarmee veel op groei gerichte langetermijnbeleggers hun financiële doelen kunnen realiseren, zo weet Fisher Investments België uit haar ervaringen met de marktgeschiedenis.
Het vermindert eveneens hun vermogen om risico's te beheersen. De ervaringen van Fisher Investments België met de marktgeschiedenis tonen dat de koppositie op de aandelenmarkt afwisselt tussen groei- en waardegerichte aandelen. Dit wil zeggen dat wanneer groeiaandelen de markt aanvoeren, waardeaandelen doorgaans achterblijven en vice versa. Daarom kan een portefeuille met voornamelijk dividendaandelen – en dus ook hoofdzakelijk waardeaandelen – achterblijven als andere sectoren van de markt gedurende langere tijd vooroplopen.
Er kunnen momenten zijn waarop het zinvol is in te zetten op bedrijven die hoge dividenden uitkeren. Niet vanwege het dividend zelf, maar omdat de sector, de regio en/of andere bedrijfsspecifieke kenmerken van het aandeel het bedrijf in staat kunnen stellen om beter te presteren dat zijn concurrenten. Maar een permanente focus op deze specifieke categorie heeft nadelen, denkt Fisher Investments België.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook : https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
_______________________________________
i Waardegerichte bedrijven zijn bedrijven die tegen een relatief lage prijs handelen t.o.v. de onderliggende bedrijfsresultaten, zoals omzet of inkomsten.
ii Bron: FactSet, 17-03-2025. De marktkapitalisatie is een maatstaf voor de omvang van een bedrijf die berekend wordt door de aandelenkoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.
iii Ibid.
iv Bron: MSCI, 06-03-2025
v Ibid.
vi Ibid.
vii Ibid.