Funds For Good Impact viert 10 jaar ondernemers- en sociale impact: al 1160 projecten ondersteund en 1330 banen gecreëerd!

Funds For Good Impact, vzw die actief is in de financiering en begeleiding van ondernemers die geen toegang hebben tot traditionele bankfinanciering en/of die projecten opstarten met een sociale of milieudimensie, viert dit jaar haar 10 jaar engagement en publiceert haar impactrapport 2023.

Logo impact

Sinds de oprichting in 2013 heeft Funds For Good Impact zich gevestigd als een toonaangevende speler in het Belgische ondernemersecosysteem. Ze heeft aangetoond dat gepersonaliseerde financiële en menselijke ondersteuning de passie van moedige en vastberaden individuen kan omzetten in succesvolle en duurzame projecten.

Funds For Good Impact heeft de afgelopen 10 jaar meer dan 1160 projecten begeleid en meer dan 1330 banen gecreëerd. Haar impactrapport 2023 geeft een overzicht van haar inzet om bij te dragen aan een rechtvaardigere en duurzamere wereld.

Omdat het moeilijk verkrijgen van een financiering vaak een belangrijke hinderpaal is voor ondernemerschap, is de lening op eer van Funds For Good Impact een waardevol hulpmiddel gebleken, vooral in de huidige context van stijgende rentetarieven. De lening op eer, die vaak een aanvulling vormt op een microkrediet, is bijzonder nuttig voor ondernemers die op zoek zijn naar op maat gemaakte financieringen die een combinatie van schuld en quasi-eigen vermogen bieden.

Lorraine de Fierlant – General Director microStart: "Funds For Good Impact en microStart werken al 10 jaar samen om ondernemers die geconfronteerd worden met sociale en financiële ongelijkheden te helpen hun projecten te financieren en te lanceren. De lening op eer stelt onze projectdragers niet alleen in staat om de kosten van krediet te verminderen dankzij het 0% rentetarief, maar biedt hen ook gratis en kwalitatief hoogstaande begeleiding door ervaren vrijwilligers."

10 jaar vol impact en innovatie dankzij een uniek ecosysteem

Funds For Good Impact werkt op basis van een dynamiek van uitwisseling en delen. De ondernemers zijn het kloppende hart van dit ecosysteem, of ze nu “Self Made” zijn door hun eigen baan te creëren of “Game Changers” met de ambitie om oplossingen te bieden voor milieugerelateerde of sociale uitdagingen.

Deze ondernemers worden omringd en ondersteund door 132 coaches en experts die als vrijwilligers actief zijn binnen de For Good Gemeenschap. Hun toewijding en de tijd die ze besteden, niet alleen aan de ondernemers maar ook om de missie van de vzw te ondersteunen, spelen een cruciale rol in het succes van het project.

Het unieke ecosysteem van Funds For Good steunt ook op de ondersteuning van de microkredietpartners zoals Credal, microStart, Finance & Invest Brussels en vele anderen.

De investeerders en distributeurs van financiële producten maken het ecosysteem compleet. Hun toenemende betrokkenheid bij Funds For Good Impact voedt de hoop om samen een economisch weefsel te versterken waarin inclusie en duurzaamheid kernwaarden zijn.

Patrick Somerhausen, Co-CEO van Funds For Good: “Het is de diversiteit van profielen, achtergronden en expertises die de rijkdom en eigenheid van ons impactproject en onze gemeenschap vormt. We houden ervan om conventies in de financiële sector te doorbreken en deze zo dichter bij de reële economie te brengen. We zijn ervan overtuigd dat we door het samenbrengen van ondernemers, vrijwilligers, spelers uit de sociale financiën en de klassieke financiële wereld, samen een sterke positieve impact kunnen hebben die ten dienste staat van de mens en de planeet.”

Onze objectieven voor de tien volgende jaren

Funds For Good Impact is vastbesloten om haar steun aan "Self Made" en "Game Changers" ondernemers de komende tien jaar voort te zetten. Ze is ook van plan om bijzondere aandacht te besteden aan specifiek gediscrimineerde groepen en aan thema's die cruciaal zijn voor de toekomst.

Funds For Her ondersteunt vrouwelijke ondernemers

De belangrijkste hinderpalen voor vrouwelijk ondernemerschap zijn de toegang tot financiering, onvoldoende zelfvertrouwen en een gebrek aan steun van de omgeving. Op basis van deze vaststellingen heeft Funds For Good recent haar nieuwe project Funds For Her gelanceerd, in samenwerking met Credal en #SheDidIt en met de steun van Hub.Brussel in het kader van haar programma Woman in Business.

Het doel is om de toegang tot financiering te vergemakkelijken, leeromgevingen te creëren over onderwerpen waar vrouwen zich minder bekwaam in voelen, momenten van uitwisseling tussen vrouwen te organiseren om elkaar aan te moedigen en te versterken, en hen netwerkmogelijkheden te bieden.

Landbouw, zowel het probleem als de oplossing

Funds For Good Impact lanceert momenteel een tweede verticaal project gericht op de agrarische transitie om ondernemers te ondersteunen in regeneratieve tuinbouw op levende bodem. Deze activiteit, gericht op de productie van groenten met een hoge toegevoegde waarde, speelt in op vele van de huidige uitdagingen en is bedoeld om een positieve impact te hebben op werkgelegenheid, voedselautonomie, biodiversiteit, koolstofopvang, en meer.

Meer impact in Europa

Funds For Good Impact is al aanwezig in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Dankzij de verdere ontwikkeling van het beheerd vermogen van de sociaal verantwoorde beleggingsfondsen van Funds for Good Invest zal Funds For Good Impact nieuwe partnerschappen kunnen aangaan met microkredietspelers in andere Europese landen.

Kerncijfers – wie zijn de gefinancierde ondernemers?

  • Van de 1160 projecten (per eind 2023), zijn er 1070 op het Belgische grondgebied gevestigd, 50 in Frankrijk, 37 in Luxemburg en 3 in Spanje.
  • De belangrijkste sectoren zijn: handelsactiviteiten (29,7%), horeca (22%), diensten (15,2%), lichaamsverzorging (13,7%) en logistiek (7,8%).
  • 39% van de projectdragers zijn vrouwen
  • Kredietbedragen:
  1. 94% van de gefinancierde projecten betreft financieel kwetsbare “Self Made” ondernemers (werkzoekenden, uitkeringsgerechtigden, mensen die van het OCMW bijstand krijgen of met een interimcontract of een contract van bepaalde duur tewerkgesteld worden).
  2. 6% van de gefinancierde projecten betreft maatschappelijke "Game Changers” ondernemers (bijvoorbeeld een circulaire bakkerij-brouwerij, agro-ecologische tuinbouw, herconditionering, geëngageerde boekhandel, verantwoord textiel, etc.). De leningen voor deze ondernemers kunnen oplopen tot €15.000.
  • Funds For Good Impact heeft 105 leningen op eer toegekend in 2023, boven op de microkredieten die werden toegekend door onze partners.

Foto2

Ontdek hier het impactrapport 2023: https://www.fundsforgood.eu/impact/rapport-2024-nl.pdf

----------------------

Over Funds For Good :

Funds For Good is ontstaan uit de ontmoeting van betrokken ondernemers die besloten hebben hun passie voor hun vak en hun menselijke waarden te combineren. "Funds For Good INVEST" heeft als doel zijn winst te maximaliseren om 50% ervan over te dragen aan "Funds For Good IMPACT", waarin alle leden van het bedrijf 25% van hun tijd investeren. De activiteit waarmee "Funds For Good INVEST" zijn inkomsten genereert, bestaat uit het ontwerpen en distribueren van sociaal verantwoorde beleggingsfondsen. Elke investering in deze fondsen genereert zo een concreet sociaal effect. Vandaag heeft Funds For Good meer dan 600 miljoen onder beheer. "Funds For Good IMPACT" helpt ondernemers zonder vast werk of ondernemers met een sociaal of milieuproject om hun bedrijf te starten met financiering en gratis begeleiding. Meer dan 1160 ondernemers hebben al van haar steun kunnen profiteren. Naast haar 10 jaar ervaring heeft Funds For Good diepgaande kennis ontwikkeld op het gebied van ethische beleggingsfondsen, maar ook van microfinanciering en sociaal ondernemerschap, en zit zij vrijwillig in de bestuursraad van microfinancieringsinstellingen en fondsen voor sociaal ondernemerschap. Funds For Good heeft ook het B Corp-label verkregen.