Beta

Definitie

Maatstaf voor de koersgevoeligheid van een fonds voor bewegingen in de markt.


De bèta is een erg nuttige term, die bij beleggen nauwelijks weg te denken is. Want beleggen heeft alle te maken met het inschatten en beperken van risico’s. En daarbij speelt de bèta-berekening een essentiële rol.


De bèta stelt beleggers in staat om te kijken hoe een aandeel reageert als de hele markt omhoog of omlaag gaat. Daarmee geeft het een zeer goede indicatie van het risico dat iemand loopt met bepaalde aandelen of zelfs met zijn hele portefeuille.

 

De bèta is niets meer dan een getal, dat door een ingewikkelde berekening aan een aandeel kan worden geplakt. Dit getal geeft de fundamentele verhouding weer tussen het beperken van het risico en het maximaliseren van de opbrengst.

 

De markt heeft altijd een bèta van 1. Een aandeel dat heftiger reageert dan de markt, krijgt een bèta van meer dan 1 meer. Als een aandeel minder dan de markt reageert, ligt de bèta onder 1.

 

Even een theoretisch voorbeeld. Stel Ahold heeft een bèta van 0,8. Als de markt nu 10 procent meer waard wordt, dan wordt het aandeel van het supermarktconcern als het goed is 8 procent duurder. En als ING bijvoorbeeld een bèta heeft van 1,3, dan wint dit aandeel 13 procent als de beurs er 10 procent bij krijgt. Dit principe gaat natuurlijk ook op voor dalingen. Bij crashes hebben bèta’s de neiging om richting 1 te bewegen.

 

Met de bèta kunt u beter bepalen welke aandelen voldoen aan uw eisen. De ene belegger is natuurlijk de andere niet. De één wil veel risico lopen met hogere opbrengsten. Voor hem is een hoge bèta acceptabel. De ander wil graag meer zekerheid en kan aandelen zoeken met een lage bèta.

 

Er zijn niet veel websites waar u de bèta van bedrijven kunt vinden. Op Analist.nl staan alle bèta’s per aandeel vermeld. Ook op de financiële website van Yahoo! (finance.yahoo.com) staat het getal. 

 

Wel even een waarschuwing. De bèta is gebaseerd op historische data. Die geven natuurlijk geen zekerheid over toekomstige ontwikkelingen, zeker niet in deze turbulente tijden. Hadden banken daar maar meer rekening mee gehouden.

 

Zie ook