Onenigheid over verkoop Metro

Analisten hebben wisselende reacties gegeven op het nieuws dat Metro zijn warenhuistak Kaufhof verkoopt. Weliswaar zijn de marktvorsers het erover eens dat de winst per aandeel op korte termijn zal dalen, maar het bedrijf zal tegelijkertijd ook moeten investeren om dit te herstellen. Door de recente koersdaling zien sommige analisten echter een ideaal moment voor beleggers om in te stappen.

Het Duitse detailhandelsbedrijf Metro maakte op 15 juni bekend dat het zijn warenhuistak Galeria Kaufhof heeft verkocht aan het Canadese Hudson’s Bay voor 2,8 miljard euro. Naast de Duitse filialen worden ook de onderdelen in België verkocht, net als de vastgoedportefeuille.

Kaufhof domineerde lang samen met Karstadt het traditionele Duitse warenhuislandschap. Door de opkomst van het internet en daarmee concurrenten als Amazon.com moest het echter de afgelopen jaren flink in de kosten sluiten, met als gevolg het sluiten van winkels en ontslagrondes.

Gunstige waardering

HSBC is content met de verkoop van Kaufhof. Volgens analist Jerome Samuel wordt is het onderheel hoog gewaardeerd. Hoewel de winst per aandeel nu zal dalen, moeten beleggers zich volgens Samuel vooral richting op de gunstige waardering van het aandeel. Daarom hanteert HSBC voor Metro een ‘buy-advies’ met een koersdoel van 39 euro.

Commerzbank sluit zich aan bij HSBC en stelt dat door de verbetering van de prestaties het financiële profiel van het bedrijf aanzienlijk verbetert. Analist Jürgen Elfers stelt dat verder de verwatering van de winst per aandeel slechts een keer de stemming mag drukken. Het tempo van de groei op groepsniveau zal namelijk aantrekken, waardoor Commerzbank zijn ‘add-advies’ voor Metro laat staan en daarbij een koersdoel hanteert van 35 euro.

Niet baanbrekend

Warburg Research blijft vasthouden aan zijn ‘hold-advies’ voor Metro, met daarbij een koersdoel van 31 euro. Volgens analist Thilo Klei Bauer is de transactie logisch en positief, maar niet echt baanbrekend voor het detailhandelsbedrijf. Op de langere termijn blijft Metro volgens de analist in en overgangsfase, waarin er behoefte is aan herstructurering. De behoefte voor een herwaardering van het aandeel is er daarom niet bij Warburg Research.

BNP Paribas blijft ook vasthouden aan zijn houdadvies voor Metro, maar heeft het koersdoel verlaagd van 33 euro naar 30,50 euro. De Franse zakenbank stelt dat de winst per aandeel mogelijk op korte termijn zal verwateren met meer dan 20%. Aangezien het bedrijf ook meer zal investeren in winstherstel, is er volgens de analisten geen haast om in te stappen.

Zorgen over Rusland

Société Générale heeft zijn ‘sell-advies’ voor Metro herhaald, terwijl het koersdoel is verlaagd met 4 euro tot 24 euro. Analist Arnoud Joly verwacht dat de winst per aandeel voor de komende drie jaar met gemiddeld 20% zal worden teruggeschroefd. Met de verkoop verslechtert volgens de analist het risicoprofiel van Metro, waarbij er vooral zorgen zijn de krimpende marges in Rusland.

Consensus Metro

De consensus van Metro laat zien dat analisten over het algemeen licht positief over het aandeel zijn. Er staan 12 koop-, 9 houd- en 5 verkoopadviezen uit.

Dit wordt nog eens bevestigd door het gemiddeld koersdoel, dat op 32,79 euro een verwacht rendement oplevert van 11,3%. Dit is onder meer te danken aan de recent gedaalde koers van het aandeel. Waar Metro ongeveer een maand geleden nog rond de 32 euro noteerde, is dat inmiddels 29 euro. Wel is het verwacht opwaarts potentieel teruggelopen door de recente koersdoelverlagingen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.